Kde hledat, abych nalezl.

     Spolu s nástupem interaktivních tabulí nám vyvstal nový problém a sice, kde sehnat dostatek výukových materiálů, které by se pro práci s nimi hodily.

     Nejpružněji na tuto novou poptávku zareagovala nakladatelství zajišťující výuku cizích jazyků (možná je také nejvíce sleduji, protože učím hodně hodin angličtiny). V krátké době vytvořily sady interaktivních CD. Já osobně je velmi ráda využívám, protože jsou plně kompatibilní s učebnicemi, objevuje se v nich daná slovní zásoba, rozvíjejí a obohacují probíraná témata. Bohužel tyto sady nevznikly ke každé řadě učebnic. My například používáme pro výuku anglického jazyka na 1. stupni učebnice Chit-Chat a k nim interaktivní materiál nevznikl.

     Využíváme proto další možnosti a zdroje. Jedním z nich je také projekt UČÍME INTERAKTIVNĚ.  Projekt běží u nás již druhým rokem.  Během této doby školy, které jsou v projektu zainteresované, vytváří digitální učební materiály k předem daným okruhům. Zhotovené zdroje jsou přístupné z webových stránek naší školy. Je to velké ulehčení, pokud tu existuje možnost podělit se. Přijde mi zbytečné, aby si každý vytvořil všechno sám.Hodně inspirace nacházím také na internetovém portálu http://rvp.cz. Podle mého názoru je přehledný a zásobený kvalitními odkazy.

Ve spolupráci s DZS se účastním projektu eQnet, ten si klade za cíl najít celkem 3500 evropských digitálních učebních materiálů, které jsou přenositelné napříč zeměmi – tedy materiály, které nejsou postaveny na textu a znalosti cizího jazyka. Učitelé už nyní mohou využívat zdarma evropský portál http://lreforschools.eun.org/LRE-Portal/Index.iface – je to vlastně systém propojených evropských národních úložišť, přes který se učitel jednoduše dostane k materiálům z celé Evropy. Nevýhodou je to, že materiálů je tu opravdu hodně (okolo 200.000) a chvíli trvá, než člověk najde něco použitelného. Už nyní zde můžete hledat tzv. „travel well“ materiály – tedy ty přenositelné, další (např. ty z projektu eQNet) budou přibývat. Pro učitele, kteří neustále zápasí s časem, je důležité, mít možnost využívat tyto zdroje. Můžou sloužit nejen přímo ve vyučování, ale také jako inspirace při vlastní tvorbě. Výhodou pro ty, kdo zápasí s angličtinou, je to, že tento portál je propojen s naším českým http://rvp.cz a evropské materiály je možné vyhledávat i skrze náš portál, což je jistě příjemnější. 

Vyhledávání v LRE na rvp.cz

Portál LRE